E-Ticaret ve E-İhracat Hakkındaki soruları yanıtlıyoruz


-Logitrans olarak e-ihracatın hangi aşamasında ne tür hizmetler veriyorsunuz?

-E-İhracat için yerli satıcı, tedarikçi ve üreticilere ürünlerini yurt dışında bulunan pazaryerlerinde satabilmeleri adına entegrasyon çözümleri sunuyoruz. Bu entegrasyon ile ürün moderayonu, dil çevrimi, uluslararası kargo ve iade yönetimi gibi 360 derece tüm e-ticaret operasyonlarını yürütmelerine destek oluyoruz.

-2021 yılı e-ihracat için nasıl geçti?

-Tüm dünyada artan E-ticaret trafiğinin yoğunluğu, Türk firmalara da yansıdı. Çıktığımız yolda şu an birçok yerli firmanın e-ihracat yapmasını ve ürünlerini yurtdışı pazarlarına satabilmesini sağlıyoruz. 2021 yılı son çeyreğine ait Ekim-Kasım aylarında ülke ihracatımız geçen yılın aynı ayları toplamına göre  %26,5 oranında artış ile 42 milyar 261 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Burada büyük bir ihracat fırsatı olduğunu ve E-İhracat’ın da bu alanda kendine ait payı günden güne arttırdığı ortadadır.

-Daha çok hangi ölçekte ve ne tür firmalar e-ihracat yapıyor?

-Sanılanın aksine, büyük köklü firmaların yanına son 2 yıldır Küçük İşletmeler dediğimiz firmalar eklendi ve eklenmeye devam ediyor. Gerek yerli üreticiler, gerek el yapımı ürün satıcıları artık yurtdışında satış yapabilme potansiyelinin ve Türk ürünlerine olan talebin farkındalar.

-Her ürün e-ihracat ile satılabilir mi?

-Ülkelerin kendilerine ait ihracat kuralları, taşımacılık ve kargo kuralları mevcut. Bir de bunların yanında uluslararası kurallar var. Bu konuda ürün sahipleri bizlere ulaşarak ya da Ticaret Bakanlığı’nın ilgili sayfalarından detaylı ve doğru bilgiyi alabiliyorlar. Şu an kategori bazlı bir liste vermemiz, ileride bu yasakların kalkması ya da yeni kategorilerin eklenmesi açısından doğru olmayacağı gibi belirttiğimiz şekilde ilerlenebilir.

-En çok ne tür ürünler yurtdışına satılabiliyor? Hangi alanlarda fırsat var?

-Türk motifli ürünler, Türk markaları çok gözde. Geleneksel Türk kıyafetleri, tekstil aksesuarları ve ayakkabılar oldukça talep görüyor. Bunun yanı sıra Türk kahvesi, kahve makineleri, ev tekstili ve gibi kategoriler de ihracatta öne çıkıyor. Ayrıca, ihraç etmeyi planladıkları ürünlerin, hangi ülke pazarlarında ihtiyaç görüldüğüne dair bir Pazar araştırması yapmak da ihracatçılar için kritik. Yine bu noktada bizler E-Ticaret entegrasyon hizmetimiz dahilinde, müşterilerimizin talepleri doğrultusunda bu Pazar araştırmalarını yaparak kendilerine bir yol haritası çıkarmaları için destek oluyoruz.

-Türkiye'den e-ihracat yoluyla en çok hangi ülkeler alışveriş yapıyor? Hangi pazarlarda fırsat var?

-ABD, Almanya, Suudi Arabistan, Fransa Türkiye’de en çok E-İhracat yapılan ülkeler olarak sıralanıyor. Burada bir doygunluk da söz konusu oluyor haliyle. Bizler Rusya gibi, Polonya gibi Türk ürünlerine ilgi gösterilen ve yüksek satış potansiyeli olan pazarları fırsat olarak gösterebiliyoruz. Bunun yanında yine Türki Cumhuriyetler’den Türkiye’de bulunan satıcılara, Türk ürünlerine ilgi çok yüksek.

-2022 için e-ihracatta nasıl bir yıl geçeceğini öngörüyorsunuz?

-2022, son 2 yılda gerçekleşen yükselişle birlikte altın çağına giriş olarak görülen bir yıl E-İhracat açısından. Özellikle firmaların kendi ödeme sistemleri ile, satıcılar muhakkak doğru ülke pazarlarına doğru stratejiler ile girdiklerinde kendilerini güçlendiriyor ve gelir arttırıyor olacaklar.

-E-ihracat nasıl yapılır? Süreç zor mu? Yoksa herkes kolaylıkla yapabilir mi?

-İhracat, Ticaret, E-İhracat başlı başına deneyim gerektiren, yasal mevzuatların titizlikle uygulandığı, başta Türkiye olmak üzere ürünlerin satışa sunulacağı pazarlarda önemli bir deneyime sahip olunması gereken süreçler. Burada bizler, firmaların tüm bu süreçleri Logitrans’ın hizmet verdiği bölgelerdeki deneyimlerimiz ve gücümüzle e-ihracat yapmak isteyen firmalara destek olabiliyoruz. Herhangi bir nedenle taşınması ya da ihracatı mümkün olmayan ürünler dışında, tüm ürünleri talep edilen ülke pazarlarına kolaylıkla entegre ediyor ve yeni tüketicilerle buluşmalarını sağlıyoruz.


circles2