Sertalp Demirağ; 2020 yılının son yarısında Türkiye’nin e-ihracatı 1,42 milyar ABD Doları iken 2021 yılında e-ihracatta hem ciro hem de adet bazında yüzde 50’lik büyüme gerçekleşti.


E-ihracat hacmi 2 milyar 500 milyon doları aşmıştır. 2022 yılının ikinci yarısında bir önceki yıla göre yüzde 14’lük artış yaşanmıştır. Bu artış Türk satıcıların katma değer yüksek ürünler ile e-ihracat yoluyla gelirini daha fazla artırabileceği Pazar yerlerine hızlıca giriş yapabilecekleri entagrasyon ve yabancı dilde müşteri hizmetleri sunmasını kolaylaştıran çözümler sayesinde devam edecektir.

Ayrıca bu yıl Ticaret Bakanlığı’nın kontrolünde yürütülecek E-İhracat Konsorsiyumları ile Türkiye E-İhracat Platformuna yönelik faaliyetlere ilişkin giderlerin desteklenmesi kararı, Ülkemiz adına mikro ihracatın ne denli önemli olduğunun bir göstergesidir. Özellikle Rusya, Nijerya ve Kuzey Avrupa ülkelerinden alıcıların, Türk Satıcılara olan talebinin artması nedeniyle bu Coğrafyalarda satış yapmanın avantajlı olduğunu görmekteyiz. 

Aynı zamanda Satış sonrası süreçlerde de birçok Lojistik hizmet sağlayıcısı, iade ya da siparişlerin iptal edilmesi durumlarında E-İhracat operasyonlarında uygun lojistik çözümleri sunmaya başlamışlardır. Türkiye’nin BDT Ülkeleri ve diğer komşu pazarlara yakın konumu sayesinde önemli bir avantaja sahip olduğu gözlenmektedir. Önümüzdeki dönemde hedeflenen coğrafyalarda faaliyet gösteren e-ticaret platformları üzerinden yapılacak hızlı dijital alt yapı entegrasyonları- stok -maliyet ve lojistik süreçlerinin tek bir panel ile yönetilmesi hizmetleriyle Satıcılar güvenli ve kolay ürünlerini satabileceklerdir.


circles2